Русия може да е подправила доказателства в района на атаката с химически оръжия в сирийския град Дума. Това обяви посланикът на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), призовавайки организацията да осъди продължаващата употреба на забранени химически оръжия.

Коментарите на американския представител са били направени по време на закрито заседание на ОЗХО, свикано след химическата атака на 7 април в Дума, който се намира близо до столицата Дамаск. При нападението с отровен газ бяха убити десетки хора, включително жени и деца.

"Отдавна се очаква ОЗХО да осъди сирийското правителство заради неговия химически терор и да изиска международна отговорност за онези, които са отговорни за тези отвратителни действия", изтъкна американският посланик Кенет Уорд.

"Ние смятаме, че руснаците може да са посетили мястото на атаката. Опасяваме се, че те може да са подправили доказателства там с намерението да осуетят опитите на мисията на ОЗХО да проведе ефективно разследване", допълни представителят на САЩ.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

По-късно руският външен министър Сергей Лавров отрече Русия да е подправяла доказателства на мястото на предполагаемата химическа атака. 

"Мога да гарантирам, че Русия не се е намесвала", като руснаците продължават да отричат, че изобщо е имало атака с химически оръжия на 7 април. 

САЩ, Великобритания и Франция изстреляха в петък повече от 100 ракети по три обекта, за които се предполага, че са свързани с разработването на химически оръжия, което разгневи Москва, която е военен поддръжник на Сирия и която заплаши да отвърне на удара.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ударите са постигнали целта си за подкопаване на сирийското правителство да произвежда и използва химически оръжия отново в нарушение на Конвенцията за химически оръжия.

Инспекторите на ОЗХО са посетили районите в Дума, където те целяха да съберат проби, да разпитат свидетели и да съберат доказателства, за да определят дали са били използвани забранени токсични боеприпаси.

Дипломатически източник е заявил пред "Ройтерс", че може да са били заличени доказателства, въпреки че инспекторите договориха достъп със сирийските власти.

Сирия и Русия отричат да са били използвани химически оръжия при финалната офанзива на сирийската армия, при която град Дума беше отвоюван обратно, който досега беше контролиран от бунтовниците.

Британският посланик в ОЗХО заяви, че от 2014 г. са били регистрирани 390 твърдения за употребата на забранени химикали в Сирия и че провалът на ОЗХО да предприеме действия рискува да позволи "по-нататъшно варварско използване на химически оръжия".