Стресът е болест на белите хора. В езика зулу такава дума липсва. Заради това и аз не съм стресиран. Това заяви президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, който отпразнува 75-ия си рожден ден. 

Припомняме, че празникът преминава на фона на продължаващи масови протести срещу президента. Недоволните искат отстраняването му. Демонстрации се провеждат в редица градове. Стигна се и до сблъсъци между участници и полиция. Поддръжниците на Зума излязоха, за да защитят президента.

Сълзотворен газ и гумени куршуми по протест в Южна Африка

Сълзотворен газ и гумени куршуми по протест в Южна Африка

Протестират срещу президента

Очаква се на 18 април парламентът да гласува вот на недоверие срещу Зума. 

Той се обърна към съпартийците си от Африканския национален конгрес и ги призова да не приемат действията на опозицията по друг начин, освен като работа, която те трябва да вършат - да критикуват управляващите. 

Държавният глава дори обяви, че може и да се оттегли от поста си, ако неговата партия поиска това от него. 

До демонстрациите се стигна, след като Зума уволни уважавания финансов министър. Това доведе до свалянето на кредитния рейтинг на страната до изключително ниско ниво. Ходът добави допълнителен натиск към и без това изстрадалата икономика на Южна Африка. 

Миналата година бяха направени няколко опита за отстраняването на Зума, но той успя да запази поста. Причината за недоволството тогава бяха корупционни скандали, в които той се замеси.