Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отправи към щата Тексас днес, за да обяви победа в дългогодишния си опит да изгради погранична стена с Мексико.

Тръмп планира да отпразнува 450 мили (около 725 км) нова стена - далеч от укрепването на цялата граница с дължина от 1900 мили, но все пак значително число.

Според разследване на "Бизнес инсайдър" обаче строителните работи на места са постигнали обратното на предвиденото, правейки границата по-малко сигурна и предизвиквайки опити за преминаване там, където някога не е имало такива.

Изданието е разговаряло с източници, разположени по границата в щата Аризона.

Върховният съд на САЩ удължи строителството на граничната стена с Мексико

Върховният съд на САЩ удължи строителството на граничната стена с Мексико

С 5 на 4 гласа съдът подкрепи президента Доналд Тръмп

Границата на Аризона включва стръмни планински склонове, трудни за преминаване и места, където доскоро малко хора са правили опит за неразрешено влизане. Според тях строителните работи променят това.

Източниците са обяснили, че границата е по-слаба, след като изпълнителите са проправили чрез взривове нови проломи през планини, за да направят място за все още непостроената стена, и са изградили пътища за достъп за тежките си машини.

Това е направило лесен път там, където преди не е имало, казаха те.

Джон Дарвин Кърк, фотограф и активист против изграждането на стената, каза, че сега вижда граничари да залавят нелегални мигранти "през ​​цялото време" на места, които някога са били тихи.

Той специално отбеляза планинския район каньона Гуадалупе на около 30 мили западно от Дъглас, щато Аризона, където магистрала 2 в Мексико се доближава до границата със САЩ. 

Тръмп влага нови $7,2 млрд в стената по границата с Мексико

Тръмп влага нови $7,2 млрд в стената по границата с Мексико

Инициатива на президента на САЩ

Планът на администрацията на Тръмп е в края на краищата да блокира тези маршрути със стената. Но в тези райони все още няма стена, а новоизбраният президент Джо Байдън беше обещал да спре строителството, когато встъпи в длъжност, оставяйки само новите проломи.

В понеделник Курц публикува видео от един от проломите, където е могъл да ходи безпрепятствено.

Там стената на Тръмп достига до подножието на планината. Изпълнителите са стигнали до взривяване на дълбок пролом през планината, за да премине стената. Ала, с малък шанс нова стена да напредне в пролома, човек може да върви пеш от едната страна (Мексико) в другата (САЩ).

Друг източник, природозащитникът Лайкен Йордал, заяви пред "Бизнес Инсайдър": "Чистият идиотизъм на тази администрация вероятно ще доведе до улесняване на нови трансгранични трасета за трафик на хора на места, които някога са били толкова скалисти, че никой не е преминавал."

В кореспонденция с изданието от агенцията за митниците и защитата на границите на САЩ са заявили, че тяхната процедура била да блокира новопостроените пътища за достъп със стената, да ги унищожи или да ги превърне в патрулни пътища за собствена употреба.

От агенцията обаче са отказали да предоставят подробности дали това е направено.

Позицията на агенцията по отношение на изграждането на стената е, че проектът трябва да продължи по график, докато нова администрация не им нареди друго.