Студентите са известни със способността си да оцеляват с полуфабрикати, препечени филийки и съвсем скромен бюджет.
Но отскоро някои кандидат-висшисти в Ирландия са напълно отчаяни.

Говорил съм със студенти, които са живели седмици на бисквити, откраднати от лавката в колежа им, със студенти, които са пребивавали в колите си месеци наред, казва Хю Съливън от Съюза на студентите в Ирландия, цитиран от онлайн изданието на вестник Тайм.

Каква е причината ирландските студенти да мизерстват така?

През последните 15 години таксите в ирландските университети са се повишили от $240 на студент, до близо $2000.

На всичко отгоре правителството е орязало бюджетите на университетите с 5% през миналата година.
Съливън очаква държавната субсидия за висшите учебни заведения да намалее с още 5% тази година.

По думите му студентите са станали скритата жертва на финансовата криза.

Европа продължава да поддържа сравнително ниски цени в образователната система, сравнено със САЩ, но страданията на ирландските студенти стават все по-обичайни и в другите страни на Стария континент.

Кризата принуждава правителствата да орязват драстично парите за обществени услуги и да въвеждат такси за неща, които преди това са били безплатни.

Това определено буди безпокойство, казва Томас Естерман от Европейската университетска организация.

От една страна виждаме колко е важно да се инвестира във висшето образование и наука, за да се справим с кризата, но от друга страна правителствата трябва да спасят финансовите сектори, като спестят пари отнякъде. Много е трудно това да се балансира, допълва Естерман.

Най-драматичното орязване е в Източна Европа, отбелязва Тайм, като дава за пример Латвия, където парите за висшето образование са намалени два пъти от 2008-а насам.

Полша, Унгария и Естония са орязали, или планират да орежат, средства между 4 и 7%. Но кризата в образованието не е само в Източна Европа.

И по-богатите европейски страни също страдат. Този месец Великобритания обяви, че ще спести финансиране от 14% към бюджетите на някои университети.

Испанските и италианските висши училища пък ще изгубят около 10% от парите си.

Ситуацията в Испания е толкова лоша, че училищата увеличават ваканциите, за да спестят пари от отопление, вода и ток.

Две страни за сега изглежда са далеч от бурята. Германия планира да увеличи с 9% парите си са образование през 2010-а, докато Франция дава с 5.3% повече средства от тези, отделени през изминалата година.

Въпреки това много желаещи да получат висше образование, стават все по-неспособни да си го позволят. Тази тенденция все по-често се наблюдава в Европа.