Около 300 студенти, които се противопоставят на създаването и разполагането на университетска полиция, блокираха входа на кампуса "Зографу" на Атинския университет в петък сутринта, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Членове на студентски политически групи започнаха блокадите в ранните часове на входовете на университета. В изявление те казаха, че няма да допуснат новия полицейски корпус да влезе в кампуса.

Правителството смята, че новият полицейски корпус е необходим за справяне с десетилетията на беззаконие в университетите. Противниците на този ход обаче, главно привърженици на леви партии, твърдят, че той заплашва академичната свобода, установена след края на военното управление в Гърция през 70-те години на миналия век. Съгласно досегашните разпоредби полицията нямаше право да влиза в университетите и там, често се установяваха анархисти, включително такива, които не учат в съответния университет или изобщо не са студенти.

В допълнение към кампуса на Атинския университет и Националния технически университет в Атина в Зографу, полицията ще отговаря за опазването на мира в Атинския университет по икономика и бизнес и университета "Аристотел" в Солун.