ЕС да приложи фискална политика, благоприятстваща преместването на производствените мощности от Китай в Европа - такова предложение издигнаха българските представитетели на първото онлайн Общо събрание на Европейските демократи студенти от началото на пандемията. Идеята бе подкрепена от Европейската народна партия.

Страната ни беше представена от Бояна Танева и Георги Георгиев от МГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В рамките на 4 дни студентите демократи дискутираха последиците от пандемията COVID-19 и възможностите за възстановяване на европейската икономика.

Най-големи бенефициенти от привличането на производства, които сега са базирани в Китай, биха били страните от Източна Европа, включително България - то ще даде възможности за привличане на инвестиции и ускорено възстановяване след края на пандемията.

Участниците във форума дадоха конкретни предложения как може да бъде продължено обучението на студентите в Европа по време на пандемията с нулев семестър, финансово подпомагане на крайно нуждаещите се студенти, дигитализация на учебници и учебни материали и др.

В дискусиите участваха ключови говорители като Александър Щуб - бивш министър-председател на Финландия, Иван Миклос - бивш заместник министър-председател на Словакия, Иван Пилип - бивш финансов министър на Чехия, министъра на външните работи на Хърватия Гордан Радман и други.