Иран никога не е отправял молба към Судан да изгради своя военноморска база в страната, заяви пред РИА Новости суданският външен министър Али Садик Али.

"Днес прочетох статията в Wall Street Journal, тази новина е невярна", заяви Али пред агенцията в рамките на Дипломатическия форум в Анталия. "Иран никога не е искал от Судан да изгради иранска база.

Наскоро бях на посещение в Иран, тази тема не е била предмет на обсъждане", подчерта министърът.

По-рано за това, че Техеран не е получавал разрешение от Хартум за изграждане на постоянна военноморска база на брега на Червено море, съобщи The Wall Street Journal, като се позова на съветника по разузнаването на суданския военен лидер Ахмад Хасан Мохамед.

Изданието отбелязва, че база на "стратегически кръстопът" между Африка и Близкия изток би позволила на Иран да засили контрола си над Червено море. В замяна на разрешението Иран обещава да предостави на Судан безпилотни самолети, военен кораб и хеликоптер.

Според събеседника на WSJ Иран е искал да използва базата за настаняване на военни кораби и събиране на разузнавателна информация, а предложението е било отхвърлено поради възможни проблеми в отношенията на Судан със САЩ и Израел.

През октомври Иран и Судан решиха да възстановят дипломатическите си отношения, които бяха прекратени преди седем години.

Още 26 жертви взеха размириците в Южен Судан

Още 26 жертви взеха размириците в Южен Судан

Над 150 души са загинали за седмица

В средата на февруари руският посланик в Хартум Андрей Черновол заяви, че Судан все още не е успял да ратифицира споразумението за създаване на база на руския военноморски флот (ВМС) в Порт Судан на Червено море.

"Въпреки това, поради вътрешнополитическата криза и разпускането на парламента, суданската страна все още не е успяла да завърши необходимите вътрешни процедури за ратифицирането му", каза той.

ЕС наложи санкции заради войната в Судан

ЕС наложи санкции заради войната в Судан

Сред санкционираните има компании, свързани и с двете страни на конфликта

Суданската армия, ръководена от Абдел Фатах ал Бурхан, заедно със Силите за бързо реагиране (СБР) на страната, ръководени от генерал Мохамед Хамдан Дагало, извършиха преврати в Судан през 2019 г. и 2021 г.