Най-малко 26 души загинаха при боеве между местни групировки в западната част на Южен Судан, съобщава "Ройтерс".

На този фон президентът и вицепрезидентът на страната призоваха за прекратяване на нарастващото междуобщностно насилие.

Повече от 150 души са били убити от миналата седмица насам в отделни конфликти между въоръжени младежи от щата Уарап и техни съперници от съседните щати Лейкс и Западен Бар ел Газал и Абей - административна област, която се управлява съвместно от Южен Судан и Судан.

Въпреки че не изглежда конфликтите да имат пряка връзка, всички те са свързани с контрола върху земята и природните ресурси.

Южен Судан официално е в мир след споразумение от 2018 г., което сложи край на петгодишен конфликт, причинил стотици хиляди смъртни случаи. Локализираното насилие между съперничещи си общности обаче се разгаря често.

Около 40 души загинаха при сблъсъци на границата между Судан и Южен Судан

Около 40 души загинаха при сблъсъци на границата между Судан и Южен Судан

Район, богат на петрол, е оспорван от двете страни

Президентът Салва Киир и първият вицепрезидент Риек Мачар, чиито съответни сили се сражаваха по време на гражданската война в периода 2013-2018 г., се срещнаха, за да призоват за "край на поднационалното насилие в части на страната".

Очаква се националните избори да се проведат по-късно през годината, за да бъдат избрани лидери, които ще наследят настоящото преходно правителство.

Последните сблъсъци се случиха вчера. Тогава въоръжени младежи от щата Уарап нападнаха и опожариха полицейски участък и пазар в щата Западен Бар ел Газал.

Осем служители по сигурността и 16 цивилни са били убити.

20 загинали при удари на пазар в Судан

20 загинали при удари на пазар в Судан

Повече от 10 000 души са били убити за 7 месеца сражения