Външният министър на Сирия Уалид ал Моалем предупреди, че чуждестранните сухопътни войски, които влязат в Сирия, могат „да се върнат вкъщи в дървени ковчези”.

Той направи този коментар, след като по-рано Саудитска Арабия обяви готовност да изпрати войски като част от кампанията на водената от САЩ коалиция срещу екстремистите от „Ислямска държава”. Терористичната групировка контролира големи части от Ирак и Сирия.

Уалид ал Моалем заяви, цитиран от „Асошиейтед прес”, че мъдростта и логиката предполагат, че идеята за саудитски войски в Сирия е пресилена, но „с лудото саудитско ръководство нищо не е пресилено”.

„Всякаква сухоземна намеса в Сирия, без одобрението на сирийското правителство, ще бъде считано за агресия, на която всеки сириец трябва да отговори”, заяви  Уалид ал Моалем на пресконференция в Дамаск. „Съжалявам, но трябва да кажа, че те ще се върнат вкъщи в дървени ковчези”, подчерта сирийският външен министър.

В последните сирийската армия е отбелязала напредък в провинция Апело. Моалем смята, че напредването на правителството сигнализира за това, че пет годишната война в Сирия наближава края си. „Мога да кажа, от постигнатото от нашите сили, че сега сме на път към края на конфликта. „Харесвани или не, нашите бойни постижения показват, че сме за запътили към края на кризата”, подчертава дипломатът.

Представителите на опозицията обявиха, че не може да се очаква те да преговарят в Женева по времето, в което сирийското правителство и техните съюзници, включително Русия, засилват атаките си по крепостите на бунтовниците.

Моалем обяви, че сирийското правителство е готово за диалог със сирийците, но без предварителни условия.