Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини британския си колега Риши Сунак, че е отменил насрочена среща в Лондон във вторник заради дипломатически спор за статута на скулптурите на Партенона, предава Ройтерс.

Гърция многократно е искала от Британския музей да върне завинаги 2500-годишните скулптури, които британският дипломат лорд Елгин е отнесъл от Партенона в началото на 19 век, когато е бил посланик в Османската империя.

"Изразявам раздразнението си, че британският министър-председател отмени нашата планирана среща само часове преди тя да се проведе", каза Мицотакис в изявление.

"Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са добре известни. Надявах се да имам възможността да ги обсъдя с моя британски колега. Всеки, който вярва в правотата и справедливостта на своите позиции, никога не се страхува от спор с аргументи", каза той.

Гръцкото правителство обсъжда с председателя на Британския музей Джордж Осбърн възможна сделка за заем за скулптурите, които са били източник на спорове между двете страни от векове.

Мицотакис се оплака в интервю за Би Би Си в неделя, че преговорите за възможно връщане на скулптурите в Атина не напредват достатъчно бързо.

Той каза, че продължаващото присъствие на скулптурите в Британския музей е като разрязване на "Мона Лиза" наполовина и не става дума за собственост, а за "обединение".

Служител на британското правителство, който пожела да остане анонимен, каза, че заради спора за мраморните скулптури, "не е подходящо срещата да се проведе".

По-рано говорител на Сунак каза, че няма планове за връщане на скулптурите.

Попитан за изявлението на Мицотакис, от офиса на Сунак казаха, че отношенията на Великобритания с Гърция са "изключително важни" и двете страни трябва да работят заедно по глобални предизвикателства като справяне с незаконната миграция.

Вместо това заместник британският министър-председател Оливър Даудън беше на разположение да се срещне с Мицотакис, за да обсъдят тези въпроси, съобщиха от офиса на Сунак.

Британското правителство винаги е изключвало възможността да се откаже от собствеността върху мраморите, които включват около половината от 160-метровия фриз, украсяващ Партенона, и казва, че те са законно придобити.

Закон не позволява на Британския музей да изважда предмети от колекцията освен при определени обстоятелства, но законодателството не забранява заема.

Срещата между Мицотакис и британския опозиционен лидер Кийр Стармър се проведе в понеделник, както беше планирано. Financial Times миналата седмица съобщи, че Стармър няма да блокира "взаимно приемлива" сделка за заем за скулптурите.

Ватикана върна на Гърция фрагменти от Партенона

Ватикана върна на Гърция фрагменти от Партенона

Жест на добра воля