Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви, че правителството му търси общо приемливо решение на един от най-заплетените спорове за културното наследство в света - съдбата на скулптурите от Партенона в Британския музей. Той обаче изключва всякакви сделки, в които включват думата "наем". Това става известно от интервю на гръцкият премиер с Асошиейтед Прес.

"Никога няма да признаем, че тези скулптури са собственост на Британския музей", каза Мицотакис. "Но все пак, трябва да бъдем конструктивни и иновативни, ако трябва да бъде намерено решение."

През февруари, директорът на музея заяви, че разговорите са били "конструктивни" и че Великобритания и Гърция работят по споразумение, което ще доведе до изложба на скулптурите както в Лондон, така и в Атина.

Фризът, който е дълъг 160 метра, е изработен между 447-432 г.пр.н.е. и е бил посветен на Атина, богиня на мъдростта. Въпросните скулптури са били изнесени от британски дипломат, Лорд Елгин през 19 век, докато Атина беше все още под властта на Османската империя. Скулптурите се намират в Британския музей от 1816 г. Гърция твърди, че те са били незаконно придобити по време на чуждо управление, но британците отказват неколкократните искания за тяхното връщане

Гърция е постигнала две споразумения, които са довели до връщането на няколко мраморни фрагмента от скулптурите на Партенона от европейски музеи. В началото на годината Ватиканските музеи върнаха три малки части от скулптурите, като "дарение" от папа Франциск, докато друг фрагмент пристигна в Атина под наем от музей в Палермо, Сицилия. Музеят на историята на изкуствата във Виена води разговори за връщането на други два фрагмента. Музеят на Акропола в Атина има галерия, посветена на мраморните скулптури, където липсващите части са заменени с гипсови отливки.

Лондон връща в Гърция скулптурите от Партенона?

Лондон връща в Гърция скулптурите от Партенона?

Намерено е компромисно решение