Скулптурите от Партенона може да "се запътят към дома", според водещата статия в лондонския "Таймс", намерила широк отзвук в гръцките медии.

Редакционната статия казва, че има "признаци", че директорът на Британския музей Джордж Озбърн може да е близо до обявяването на компромис, който ще позволи на скулптурите да се върнат в Атина "под формата на безсрочен заем в замяна на по-кратки заеми на експонати, съхранявани в Музея на Акропола."

Предложението, според статията, "ще заобиколи препятствието, възникващо от факта, че попечителите на Британския музей притежават фризовете и са възпрепятствани от закона да ги предадат".

"Таймс" отбелязва, че "поздравленията са за Джордж Озбърн" за готовността му да се споразумее по сделката, която "се съобщава, че вече е изготвена".

Британският музей заяви в сряда, че провежда "конструктивни дискусии" с Гърция относно скулптурите на Партенона на фона на подновени спекулации, че 2500-годишните мрамори може скоро да бъдат върнати в Атина.

През последните месеци Обединеното кралство е подложено на нарастващ натиск да върне скулптурите в първоначалния им дом.

Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елджин в началото на 19 век и сега са изложени в Британския музей в Лондон.

Великобритания винаги е отказвала да ги върне, твърдейки, че те са били взети с разрешението на местните османски власти по онова време.

От своя страна правителството в Атина води кампания в продължение на три десетилетия за завръщането им, аргументирайки се че Османската империя е била окупационна сила и всяко разрешение, дадено през нейното време, не е валидно.

Атина дори обмисляше да съди Великобритания по въпроса.

Папа Франциск върна на гръцкия патриарх фриз от Партенона

Папа Франциск върна на гръцкия патриарх фриз от Партенона

Стъпка от Светия престол