Руският милиардер и приближен на президента Владимир Путин Аркадий Ротенберг отрече твърденията, че е използвал банка Barclays за пране на пари и заобикаляне на санкциите, съобщава "Франс прес".

Информациите за "подозрителни транзакции, извършени през базираната в Лондон банка Barclays от руските бизнесмени Аркадий и Борис Ротенберг, са нищо повече от глупости", коментира техен говорител пред руското издание РБК.

Братята Аркадий и Борис Ротенберг са приятели от детството и бивши спаринг партньори по джудо на Путин.

Те забогатяват по време на възхода на Путин на власт, като печелят строителни договори от правителството, особено преди Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

Компаниите на Аркадий Ротенберг също така построиха моста, свързващ Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., с руската континентална част.

Двамата бяха ударени през същата година със санкции, които по същество забраняват на западните банки да правят бизнес с тях.

Досиета FinCEN: HSBC замесена в измамни схеми за милиони

Досиета FinCEN: HSBC замесена в измамни схеми за милиони

Не за първи път банката е разследвана

Разследване, водено от 108 международни медии от 88 различни страни, твърди, че Ротенберг може да е използвал Barclays за пране на пари и заобикаляне на санкциите.

Разследването се основава на хиляди доклади за подозрителни дейности, подадени до финансовата служба на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN) от банки от цял свят.

Документите се отнасят до 2 трлн. долара в транзакции между 1999 и 2017 г.

Разследването също така посочва други руски олигарси, близки до Кремъл, включително Олег Дерипаска и Алишер Усманов.