Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун остро осъди днешните атаки в афганистанската столица Кабул, като ги описа като „шокиращи и безсрамни".

Припомняме, сградата, в която се намират служители на ООН в град, беше окупирана от екстремисти. При започналата стрелба бяха убити петима служители на международната организация.

Това е тъжен и много труден ден за ООН, заяви в Ню Йорк Мун, цитиран от БиБиСи. Той обаче подчерта, че атаките няма да откажат ООН от неговата благородна мисия.

Ние сме до хората в Афганистан днес и ще бъдем там и утре, посочи генералният секретар.

Мун настоя и за преразглеждане на мерките за сигурност, свързани със служителите на ООН в страната.

Като „много мрачен ден" определи последните събития в афганистанската столица и ръководителят на мисията на ООН в Афганистан - Кай Ейде. Той посочи, че все още не е получил информация за националността на жертвите.

За момента от американското посолство заявиха, че сред убитите има един американски гражданин. От там също определиха атаките като „шокиращи и печални".

Своят коментар за станалото даде и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Жертвите на днешните атаки бяха отдадени на това да помагат на хората в Афганистан да изградят по-добър живот. Прицелвайки се в тях, талибаните демонстрираха още един път, че са истински неприятел на афганистанците, посочи той.