Светът става все по-малко безопасен с всеки изминал ден. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес.

Нашият свят се променя с голяма скорост. Умножаването на конфликтите причинява безпрецедентни страдания. Но правата на човека са константа, подчерта той.

По думите му бойци на места като Конго, Ивицата Газа, Мианмар, Украйна и Судан си затварят очите за международното право. Шефът на ООН посочи, че атаките срещу правата на човека приемат различни форми и повтори честите си призиви за облекчаване на дълга на някои от най-бедните страни в света и по-големи разходи за борба с изменението на климата.

Той защити UNRWA, агенцията за палестинските бежанци, като "гръбнака" на усилията за оказване на помощ в Газа в момент, когато висшите израелски власти призоваха за нейното разпускане.

Ръководителят на ООН по правата на човека, Фолкер Тюрк, също се нахвърли срещу "опитите за подкопаване на легитимността и работата" на ООН и нейните филиали.

ООН се превърна в гръмоотвод за манипулативна пропаганда и изкупителна жертва за политически провали. Това е дълбоко разрушително за общото благо и безчувствено предава много хора, чийто живот зависи от това, добави той.

Гутериш открива Мюнхенската конференция по сигурността

Гутериш открива Мюнхенската конференция по сигурността

Русия и Иран няма да получат покани, както и германската партия "Алтернатива за Германия"