Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще открие тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността. Директорът на конференцията Кристоф Хойсген обясни това решение в интервю за Германската агенция по печата, като се позова на глобалния характер на най-важната среща на политици и експерти в областта на сигурността, пише Der Standard.

Конфликтите в Украйна и Близкия изток ще бъдат основни теми на конференцията от 16 до 18 февруари. "Но ние също така имаме амбицията да разгледаме световния ред като цяло. Ето защо конференцията ще бъде открита от генералния секретар на ООН Гутериш."

Хойсген, който дълги години беше съветник по външната политика на канцлера Ангела Меркел (ХДС), а по-късно и постоянен представител на Германия в ООН, заяви, че конференцията ще се съсредоточи върху въпроса: "Как можем да гарантираме, че светът няма да се разпадне още повече на фона на всички тези кризи, а ще продължим да даваме шанс на многостранността въз основа на Устава на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека.

"С всички кризи ние се питаме: Къде е светлата страна", е основен въпрос, който Хойсген задава.

Гутериш вече веднъж е откривал конференцията по сигурността - тази през 2022 г., която се състоя дни преди самото начало на войната на Русия в Украйна.

През последните месеци Гутериш остро критикува израелската военна операция срещу "Хамас" заради големия брой цивилни жертви и драматичните хуманитарни последици и се обяви категорично за прекратяване на огъня. Критиките към неговото ръководство от страна на Израел обаче са не по-малко остри.

На този етап стана ясно, че представители на Русия няма да получат покана - това ще се случи за втора поредна година, като предната, 2022 г, и поканените руснаци не присъстваха. Ще бъдат отправени покани към руснаци от неправителствени организации и към политици, живеещи в изгнание, както стана и миналата година.

Иран също няма получи официална покана.

Кристоф Хойсген заяви и че някои германски политически партии също няма да присъстват, като посочи крайнодясната "Алтернатива за Германия", която не бе допусната и до миналогодишната конференция.

Кристоф Хойсген: След думите Западът трябва на дело да подкрепи Украйна

Кристоф Хойсген: След думите Западът трябва на дело да подкрепи Украйна

Да покажем на Путин и че няма да спечели и войната на изтощение