Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече неприемлива съпротивата на Израел срещу създаването на независима палестинска държава. Това предаде агенция Ройтерс.

Освен това той осъди военната интервенция в ивицата Газа и убийството на цивилни граждани. Той подчерта, че броят на жертвите е безпрецедентен.

"Това е сърцераздирателно и крайно неприемливо. Близкият изток е огън, трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разпалването на конфликт в целия регион.", посочи Генералният секретар на ООН.

Гутериш подчерта, че отказът да се приеме решението за две държави за израелци и палестинци е напълно неприемлив. По думите му това ще удължи за неопределено време конфликта, който се е превърнал в основна заплаха за глобалния мир и сигурност.

Израел започна своята офанзива в Газа след нападението на ислямистката въоръжена групировка Хамас на 7 октомври. В резултат на военната операция на Израел загинаха над 25 000 палестинци, повечето от които цивилни. 2,3 милиона души пък бяха разселени.

Нетаняху изключва създаването на палестинска държава

Нетаняху изключва създаването на палестинска държава

Обеща да продължи с офанзивата в Газа до пълна победа