Изпълнителният съвет на Световната банка одобри създаването на фонд за финансов посредник (FIF) в подкрепа на Украйна. Към него се очаква да допринесат Съединените щати, Канада и Япония, съобщава Ройтерс. Единственото възражение срещу новия механизъм дойде от страна на Русия.

Фондът, който ще се администрира от Световната банка, ще помогне да се изпълни обещанието на Г-7 да предоставят на Украйна до 50 милиарда долара допълнително финансиране до края на годината, тъй като тя продължава да се бори с инвазията на Русия. Точните суми, които ще бъдат внесени от САЩ, Япония и Канада, все още се уточняват, но ще бъдат подкрепени от лихви от замразени руски активи.

Гласуването в Световната банка дойде ден след като пратениците на Европейския съюз се съгласиха да дадат на Украйна до 35 милиарда евро като част от дела на блока в по-голям планиран заем от страните от Г-7, също подкрепен от постъпления от замразената руска централна банка активи.

Джош Липски, старши директор на Геоикономическия център на Атлантическия съвет, посочи, че двете действия ще позволят на страните от Г-7 да осигурят значително увеличение на финансирането на Украйна и да изпълнят обещанията, дадени на срещата на лидерите на Г-7 през юни.

Президентът на Световната банка Аджай Банга заяви по-рано тази година, че е отворен към идеята за управление на заемен фонд на Г-7 за Украйна, подкрепен от приходите от замразени руски суверенни активи, поне за невоенни цели.

ЕС дава 35 млрд. евро на Украйна от замразени руски активи

ЕС дава 35 млрд. евро на Украйна от замразени руски активи

Процедурата по одобряване на заема ще започне в Съвета на ЕС