Страните от ЕС се споразумяха за механизъм за отпускане на заем за Украйна в размер на 35 млрд. евро, който да бъде изплатен от приходите от замразените руски активи.

Става дума за европейския дял от заема от 50 млрд. долара (45 млрд. евро), отпуснат от страните от Г-7, който ще бъде изплатен от бъдещите приходи от инвестирането на замразените руски държавни активи, пише "Европейска правда".

ЕС иска да предостави средствата на Украйна от 2024 г., като заемът ще се изплаща в продължение на максимум 45 години.

Новата макрофинансова помощ ще бъде обвързана със същите политически условия, както по Инструмента за Украйна - вече действащ механизъм за финансова помощ от ЕС.

Процедурата по одобряване на заема ще започне в Съвета на ЕС, но той трябва да бъде окончателно одобрен в Европейския парламент, където гласуването се очаква на 22 октомври, съобщава в. "Европейска правда".

ЕК отделя 160 млн. евро от замразените руски активи за украинската енергетика

ЕК отделя 160 млн. евро от замразените руски активи за украинската енергетика

Цяла ТЕЦ от Литва ще бъде демонтирана и прехвърлена в Украйна

След началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна държавите от ЕС замразиха активи на руската централна банка на стойност приблизително 220 млрд. евро. През май тази година ЕС разреши използването на постъпленията от тях за подпомагане на Украйна.

През юни лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да предоставят 50 милиарда долара под формата на заеми на Украйна и да ги разделят според относителното им икономическо тегло, което би довело до това ЕС и САЩ да покрият по 20 милиарда долара, а Канада, Япония и Великобритания да компенсират останалото. САЩ обаче обусловиха участието си с правни гаранции, че активите ще останат замразени за по-дълго време.