Световните лидери вече поздравиха френския президент Еманюел Макрон с преизбирането му, въпреки че официални резултати все още не са оповестени. 

Франция е един от най-близките ни и най-важни съюзници. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно по въпросите, които имат най-голямо значение за нашите две страни и за света. Това написа в "Туитър" британският премиер Борис Джонсън.

Поздравления за Еманюел Макрон, истински приятел на Украйна, за преизбирането му! Пожелавам му още успехи за доброто на хората. Оценявам подкрепата му и съм убеден, че заедно вървим напред към нови общи победи. Към силна и обединена Европа!, написа в "Туитър" украинският президент Володимир Зеленски.

Горещи поздравления, скъпи Еманюел Макрон. В тези бурни времена имаме нужда от солидна Европа и Франция, която е изцяло отдадена на един по-суверенен и по-стратегически Европейски съюз. Можем да разчитаме на Франция още 5 години, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Очаквам с нетърпение да продължим отличното си сътрудничество. Заедно ще движим Франция и Европа напред. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Очаквам с нетърпение да продължим работата си, за да посрещнем предизвикателствата на един все по-несигурен и тревожен свят, написа председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола.

Щастлив съм, че мога да продължa да работя с Еманюел Макрон, колега и приятел, който защитава нашите демократични ценности и нашия общ европейски проект, заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Подобно поздравление отправи и премиерът на Белгия Александър де Кроо.

Повече към Европейския съюз (ЕС) и по-малко към Русия! Да живее Франция!, написа в "Туитър" Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет.

Франция е най-старият ни съюзник и ключов партньор в справянето с глобалните предизвикателства. Очаквам с нетърпение продължаване на нашето тясно сътрудничество — включително за подкрепа на Украйна, защита на демокрацията и противодействие на измененията на климата, написа и американският президент Джо Байдън.

Еманюел Макрон печели изборите във Франция за втори път срещу Льо Пен
Обновена

Еманюел Макрон печели изборите във Франция за втори път срещу Льо Пен

За президента на страната са гласували 58,2 процента от отишлите да упражнят правото си на вот

Припомняме, че настоящият френски президент печели около 58% от гласовете срещу 42% за Марин льо Пен.

Френски президент не е постигнал преизбиране от 20 години насам.

Въпреки очертаващото се поражение, льо Пен обяви победа и се закани да постигне още по-добър резултат на парламентарните избори през юни.

Но въпреки убедителната победа, агенциите отбелязват, че това се е случва при рекордно ниска избирателна активност.

Марин льо Пен обяви победа, въпреки очакваното поражение от Макрон

Марин льо Пен обяви победа, въпреки очакваното поражение от Макрон

Закани се да победи държавния глава на парламентарния вот през юни

Официални резултати се очакват по-късно днес.