Заради продължаващото напрежение в ивицата Газа Генералната асамблея на ООН ще проведе извънредно заседание на 13 юни, сряда, предадоха информационните агенции.

Предстои да бъде разгледан проект на резолюция в защита на палестинците в Газа и на Западния бряг, съобщи агенция "Франс прес".

За това са известени 193-те държави, членуващи в Генералната асамблея.

Съобщава се, че арабските страни са се обърнали към председателя Мирослав Лайчак с молба за свикване на извънредно заседание.

По информация от дипломатически източници, новият проект за резолюция е сходен с този, който беше отхвърлен в Съвета за сигурност с вето от страна на САЩ. Не беше приет и проектът на американската страна, в който беше записано ,че отговорността за насилието по израелската граница е на радикалното палестинско движение "Хамас".

На 29 май сили на "Хамас" и на групировката "Ислямски джихад" в Газа изстреляха срещу територията на Израел 70 ракети и снаряди.

Израел удари инфраструктура на "Хамас" в Газа

Израел удари инфраструктура на "Хамас" в Газа

След като група екстремисти нахлули на територията на Израел

Преди това - на 14 май, хиляди палестинци атакуваха огражденията по границата с Израел, на което израелските войници отговориха със стрелба. Загинаха над 120 палестинци.