Над една трета от всички нарушения на свободата на медиите, съобщени в Европа през 2018-2019 г., са се случили в Югоизточна Европа, като правителствата стоят зад половината от тях, обявиха наблюдатели на свободата на медиите, цитирани от "Ройтерс".

Журналисти от Албания, Турция, Босна, Македония и Сърбия разказаха за натиска върху тяхната работа на двудневна конференция, като всички те се оплакват от враждебната среда за медиите, създадена от техните държави.

"Свободата на медиите се влошава в цяла Европа ... но положението на Балканите е по-лошо, отколкото на всяко друго място", подчерта Рикардо Гутиерес, който е генерален секретар на Европейската федерация на журналистите.

"В близо 50% от случаите, които докладвахме от този регион, държавата е източник на заплаха, източник на нарушението", изтъкна Гутиерес на конференцията, организирана в Сараево от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Той също така каза, че делът на физическите нападения срещу журналисти е по-висок на Балканите в сравнение с други места в Европа, като една трета от 79 нарушения в Европа са на Балканите.

"Журналистите в този регион се сблъскват с различни видове разкази от политици, премиери, президенти, министри и полицаи, а този специфичен разказ подхранва насилието срещу журналисти", коментира още Гутиерес.

Той хвърли част от вината върху съдебната система в различните страни за това, че не разглежда казуси, повдигнати от журналисти, много от които се опитват да информират за корупция, достатъчно бързо или дори изобщо.

Тарик Ахмад, посланик на Великобритания за свободата на религията, който е член на горната камара на британския парламент, заяви, че защитата на журналистите била приоритет и че Великобритания е обещала 10 млн. паунда в подкрепа на независимите медии в страните от Западните Балкани.

Стефица Галич, главен редактор на босненския независим интернет портал tacno.net, заяви, че е била физически нападана няколко пъти, но е загубила всички съдебни дела, които е завела срещу нападателите.

"Независимо от това колко се боря, аз губя битките", изтъкна тя пред конференцията, допълвайки: "Ще продължа да работя, не се боя от никого."

Балканските страни, споменати от журналистите, редовно твърдят, че работят за защита на медиите, като спазват закона.