Световната здравна организация (СЗО) поиска от Китай подробности относно нарастването на респираторните заболявания и случаите на пневмония при деца. Китайският офис на организацията нарече проверката "рутинна", съобщава "Ройтерс".

Китайските власти от Националната здравна комисия проведоха пресконференция на 13 ноември, за да докладват за увеличаване на случаите на респираторни заболявания. Според властите увеличението е причинено от премахването на ограниченията за ковид и разпространението на известни патогени като грип, често срещани бактериални инфекции, респираторни вируси, както и коронавируса.

Както Китай, така и СЗО са изправени пред въпроси относно прозрачността на докладването на най-ранните случаи на covid-19, появили се в централния китайски град Ухан в края на 2019 г.

В сряда СЗО обяви, че групи, включително Програмата за мониторинг на възникващи заболявания, съобщават за случаи от недиагностицирана пневмония при деца в Северен Китай. СЗО каза, че не е ясно дали те са свързани с общо увеличение на респираторните инфекции, докладвани по-рано от китайските власти или отделни събития. СЗО заяви, че е поискала допълнителна епидемиологична и клинична информация, както и лабораторни резултати от докладваните огнища сред деца, чрез механизма на Международните здравни правила. Организацията също така поиска от Китай допълнителна информация относно тенденциите в разпространението на известни патогени и тежестта върху системите за здравеопазване. СЗО е в контакт с клиницисти и учени чрез своите съществуващи технически партньорства и мрежи в Китай.

СЗО съобщава за 23 смъртни случая от легионерска болест в Полша

СЗО съобщава за 23 смъртни случая от легионерска болест в Полша

Съобщени са общо 166 случая на заболяването

Китайският клон на организацията твърди, че е "рутинно" да се изисква информация за увеличаване на респираторните заболявания и докладвани клъстери на пневмония при деца от държави-членки, като Китай. Глобалната агенция реши да излезе с изявление за Китай, за да сподели наличната информация, тъй като получи редица запитвания за това от медиите, се казва в изявление по имейл на СЗО в Китай.

Недиагностицираните случаи на пневмония не бяха споменати на пресконференцията миналата седмица, според стенограмата, но един говорител заяви, че всички смятат, че тази година е имало увеличение на респираторните заболявания в сравнение с преди три години. Според говорителя глобалното наблюдение за микоплазмена пневмония е било на ниско ниво през последните три години и епидемиите са били циклични и са се появявали на всеки три до седем години.

СЗО съобщи, че от средата на октомври Северен Китай е отчел увеличение на грипоподобните заболявания в сравнение със същия период през предходните три години. Според организацията Китай разполага със системи за набиране на информация за тенденциите в честотата на заболяванията и за докладване на тези данни на платформи като Глобалната система за наблюдение и реагиране на грипа.

През последните дни медиите в градове като Сиан на северозапад публикуваха видеоклипове на болници, пълни с родители и деца, чакащи прегледи.

СЗО каза, че докато търси допълнителна информация, препоръчва на хората в Китай да следват мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания. Тези мерки включват ваксинация, спазване на дистанция от болни хора, оставане вкъщи, когато са болни, тестване и медицински грижи, ако е необходимо, носене на маски, както е подходящо, осигуряване на добра вентилация и редовно миене на ръцете, се казва в съобщението.

СЗО: Газа е заплашена от болести заради сраженията

СЗО: Газа е заплашена от болести заради сраженията

Поради липса на гориво и хуманитарна помощ