Световната здравна организация (СЗО) се оплака във вторник от задържането от Израел на конвой, превозващ тежко ранени хора от северната част на Ивицата Газа. Според изявление на СЗО, поради забавянето, един от 19-те пациенти е починал, преди да достигне местоназначението си.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус написа в социалната мрежа X, че мисията за доставка на медицински консумативи и евакуация на пациенти от последната частично функционираща болница в северната част на Газа е била на два пъти спряна на пътни блокади.

След като задържали целия конвой в продължение на няколко часа, военните му разрешили да продължи напред, с изключение на един от служителите на Червения полумесец, пише Ройтерс, позовавайки се на представител на СЗО, участвал в евакуацията.

Съобщава се, че той е бил съблечен, бит и освободен няколко часа по-късно, гол и бос, с ръце, вързани на гърба.

"Дълбоко сме загрижени за продължителния скрининг и задържането на здравни работници, което излага на риск живота на и без това болни пациенти", написа шефът на СЗО.

Медицински работници вече бяха задържани, докато пътуваха до медицински заведения в Газа. На 18 ноември шестима души бяха задържани по време на мисия на СЗО за транспортиране на пациенти от болница Ал-Шифа. Според СЗО четирима от тях остават в ареста.

По-малко от една трета от болниците в ивицата Газа продължават да работят, каза говорителя на СЗО Ричард Пиперкорн.

"Само за 66 дни от 36 работещи болници здравната система остана с 11 частично работещи болници - една на север и 10 на юг. Не можем да си позволим отново да загубим лечебно заведение или болница", каза той на брифинг.

"Надяваме се, насърчаваме, че това няма да се случи", добави той.

Пиперкорн също подчерта необходимостта от увеличаване на броя на болничните легла в ивицата Газа.

Той добави, че е загрижен за настоящата ситуация и се надява, че "много крехката здравна инфраструктура няма да бъде повредена и че тя наистина може да бъде разширена".

Израел не иска да остане за постоянно в Газа

Израел не иска да остане за постоянно в Газа

Отворен е за обсъждане на алтернативи кой ще контролира територията