Броят на случаите на коронавирус се покачи през последния ден, като повече от 3100 нови заразени са потвърдени в Китай, съобщава Световната здравна организация - СЗО, цитирана от СиЕнБиСи.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви на пресконференция, че докладваните случаи са "най-много случаи за един ден от началото на епидемията" 31 декември.

Само 191 от общите случаи са извън континентален Китай, а 80% от тези случаи са концентрирани в провинция Хубей, където вирусът е открит за първи път в Ухан, каза той.

От случаите извън Китай, 31 се разпространяват чрез контакт между хора, най-вече от близки приятели или роднини, които наскоро са били в Китай.

Гебрейес издаде предупреждение за страните, които наблюдават епидемията, и пледира за финансиране: "Инвестирайте днес или плащайте повече по-късно."

Заразата с коронавируса: 490 починали, 24324 заболели

Заразата с коронавируса: 490 починали, 24324 заболели

3887 нови случая на болестта само за ден...

"Най-голямата ни загриженост е за потенциала за разпространение в други страни с по-слаби здравни системи и които нямат капацитет да открият и диагностицират вируса. Ние сме толкова силни, колкото е най-слабата."

"Не можем да победим това огнище без солидарност. Политическа солидарност, техническа солидарност и финансова солидарност", продължи той.

Гебрейес призова 196-те страни-членки на СЗО да "инвестират в готовност", а не "в паника." Той каза, че финансирането на готовността за огнища в околните страни "е останало сериозно недостатъчно" в миналото.

СЗО е усвоила 9 млн. долара финансиране от своя фонд за действие при извънредни ситуации, заяви Гебрейес.

Той обясни, че организацията е изпратила медицински консумативи като маски, ръкавици, облекла и тестове за диагностика по целия свят. СЗО стартира "план за подготовка и реакция".

СЗО иска 675 милиона долара за финансиране на плана за следващите три месеца, 60 милиона долара ще финансират операциите на СЗО, а останалите са за подкрепа.

Специалистите по инфекциозни болести и учените твърдят, че вирусът може да е по-заразен, отколкото показват актуалните данни.

Данните за вируса се променят с всеки изминал ден и някои специалисти по заразни болести твърдят, че ще отнеме седмици, преди да могат да кажат колко точно е заразен коронавирусът.

Респираторното заболяване все още не се счита за пандемия. Пандемията е "епидемия, възникваща в целия свят или в много широк район, преминаваща международни граници и обикновено засягащ голям брой хора", според СЗО.

Задължителна карантина за всички пристигащи в Хонконг от Китай

Задължителна карантина за всички пристигащи в Хонконг от Китай

Лам добави, че мярката ще влезе в сила от събота