Световната здравна организация (СЗО) ще проведе среща с Руския фонд за преки инвестиции (RFIF) тази седмица, за да обсъди стъпките за оценка на ваксината "Спутник V" като част от списъка за спешна употреба. Това са съобщили за ТАСС в сряда от централата на СЗО в Женева.

"Срещаме се с RFIF тази седмица, за да обсъдим подаването на документи за ваксините и графика за продължаване на процеса на оценка", обясниха от организацията.

СЗО припомни, че през октомври RFIF подписа всички необходими правни споразумения, необходими за оценката.

На брифинг в Женева миналия петък помощник-генералният директор на СЗО Марианжела Симао каза, че организацията все още очаква пълно досие.

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Под съмнение е стерилността, контролът...

"Спутник V" беше регистрирана в Русия на 11 август 2020 г. и стана първата в света официално регистрирана ваксина срещу коронавирус. Към момента медикаментът е регистрирано в 70 държави с общо население от 4 милиарда души.

Припомняме, че в края на октомври, Русия обвини ЕС и СЗО в съзнателни спънки на ваксината ѝ срещу коронавирус "Спутник V".

Директорът на Центъра "Гамалея" Александър Гунцбург заяви тогава, че служители от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) съзнателно отказват да забележат успеха на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V".

Освен това той отбеляза, че различията в европейското и руското законодателство също водят до забавяне на одобрението на продукта.

Русия иска от ЕС да спре политическата пропаганда срещу "Спутник V"

Русия иска от ЕС да спре политическата пропаганда срещу "Спутник V"

Политиката да не се бърка в науката, призовава Москва

Русия обяви по-рано през октомври, че ще допълни комплекта документи за ЕМА, а вчера настоя СЗО да признава ваксините ѝ.