Комитетът по извънредни ситуации на Световната здравна организация ще се събере на 27 януари, за да обсъди дали пандемията от COVID-19 все още представлява глобална извънредна ситуация, каза говорителят на организацията Карла Драйсдейл. Заседанието се свиква три години след първото й обявяване, предава Ройтерс.

Драйсдейл потвърди насрочването на заседанието на брифинг в Женева. Комитетът по извънредни ситуации съветва генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, който трябва да реши дали епидемията все още представлява така наречената извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, което е най-високото ниво на тревога на здравната агенция на ООН.

Няколко водещи учени и съветници на СЗО заявяват, че може да е твърде рано да се обяви краят на извънредната фаза на пандемията от COVID-19 поради високите нива на инфекции в Китай, който премахна политиката си за нулев COVID миналия месец.

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

СЗО поиска реални данни от Китай за ситуацията с COVID-19

Нарастват опасенията за бързото разпространение на вируса в страната

Много страни в Европа, както САЩ, Австралия и страни от Азия започнаха да налагат ограничения за пристигащите от Китай, както и да изискват и предварително тестване и отрицателен резултат от тест за коронавирус. Това предизвика недоволството на Пекин, който вижда в тези мерки двойни стандарти и заплашва с реципрочни ответни действия и вече въведе ограничения върху издаването на краткосрочни визи за граждани на Южна Корея.

Китай отваря отново границите, слага край на COVID карантините

Китай отваря отново границите, слага край на COVID карантините

Епидемия разкъсва страната, което принуди редица държави по света да наложат нови ограничения