Унищожаването на болница Ал-Шифа в Газа ще изисква повече медицински евакуации и в крайна сметка ще доведе до повече смъртни случаи, ако тези евакуации не бъдат извършени бързо. Това заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

Израелските сили се изтеглиха от болницата в град Газа в понеделник след двуседмична операция, при която задържаха стотици заподозрени палестински екстремисти и оставиха след себе си разрушения.

"Броят на хората, които се нуждаят от медицинска евакуация, ще се увеличи, а тя вече става бавно", посочи шефът на СЗО. "Хората ще загинат, защото няма да получат тези услуги нито от Ал-Шифа, нито поради бавната евакуация, защото не могат да бъдат евакуирани"

Израел твърди, че е ликвидирал стотици бойци на "Хамас", които са се укривали в лечебното заведение. На свой ред палестинската групировкас и медицинският персонал отричат ​​болницата да е използвана като укритие.

Израел изтегли танковете си от болница Ал-Шифа

Израел изтегли танковете си от болница Ал-Шифа

В комплекса са открити над 20 трупа

"Процесът на евакуацията трябва да бъде ускорен. В противен случай ще загубим много хора. Ще загубим много животи", предупреди Гебрейесус.

Ричард Пипъркорн, представител на СЗО за Западния бряг и Газа, отбеляза, че унищожаването на болница Ал-Шифа ще остави "хиляди без здравни грижи". По негови думи пациентите ще трябва по някакъв начин да бъдат преместени в други здравни заведения в северната част на палестинския анклав, които вече изпитват затруднения да продължават дейността си.

"Трябва да признаем, че в Газа се предоставя абсолютно недостатъчно здравеопазване. Здравната система е поставена на колене, както казваме толкова често. Недостатъчна е. Непълна е", категоричен бе той.

По данни на СЗО едва 10 от 36-те болници в Газа все още могат да функционират поне частично.

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

Над 140 членове на Хамас са убити на територията на болницата

Гебрейесус заяви, че СЗО иска да посети мястото, където се е намирала Ал-Шифа, за да разговаря с персонала и да види какво може да бъде спасено, но ситуацията изглежда "катастрофална".

Ал-Шифа беше най-голямото лечебно заведение в палестинския анклав преди войната.

През ноември миналата година Израел беше подложен на яростни критики, след като войските му за първи път нахлуха в болница Ал-Шифа, където откриха тунели, които според тях са били използвани като командни и контролни центрове от "Хамас".