Боевете продължават и днес около главната болница в Газа, съобщава "Ройтерс".

Израел твърди, че досега е ликвидирал над 170 въоръжени мъже при мащабната атака, която според палестинското министерство на здравеопазването е причинила смъртта и на петима пациенти.

Въоръженото крило на "Хамас" и "Ислямския джихад" заяви, че техните бойци са участвали в битки с израелските сили в близост до болницата Ал-Шифа в град Газа, въпреки че "Хамас" отрича негови бойци да се укриват в съоръжението.

Израелските войски шурмуваха болницата Ал-Шифа в ранните часове в понеделник и претърсиха обширния комплекс, който според военните е свързан с мрежа от тунели, използвана като база за палестинските бойци.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че петима ранени палестинци, "обсадени" в Ал-Шифа, са починали в резултат на отказ от подходяща грижа, вода и храна през последните шест дни и че състоянието на други ранени пациенти се влошава.

Израелските сили заловили стотици терористи в болница Ал-Шифа

Израелските сили заловили стотици терористи в болница Ал-Шифа

Сред задържаните са редица военни командири на "Хамас" и "Ислямски джихад"

Израелската армия, която загуби двама войници в битка в болницата, на свой ред твърди, че не допуска нараняване на цивилни, пациенти и медицински персонал там и им осигурява храна, вода и адекватен достъп до здравеопазване.

Живеещи в близост до лечебното заведение посочват, че израелските сили са взривили десетки къщи и апартаменти около болницата и са разрушили с булдозери пътища. Близкият частен медицински център - Ал-Хело, също е бил ударен от армията.

Ал-Шифа беше най-голямото лечебно заведение в палестинския анклав преди войната, а понастоящем е една от малкото болници в северната част на територията, които работят поне частично. Освен това в нея са потърсили убежище разселени цивилни.

Управляваната от "Хамас" медийна служба в Газа информира, че израелските танкове са поразили няколко сгради в болница Ал-Шифа, подпалили са хирургично отделение, а около 240 пациенти и техните придружители, както и десетки медицински служители са били задържани.

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

Над 140 членове на Хамас са убити на територията на болницата

По данни на израелската армия досега повече от 350 бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад" са били задържани в болницата, а общо 800 души са били разпитани.

През последните дни говорители на "Хамас" съобщиха, че загиналите не са бойци, а пациенти и разселени хора и обвиниха Израел във военни престъпления.

През ноември миналата година Израел беше подложен на яростни критики, след като войските му за първи път нахлуха в болница Ал-Шифа, където откриха тунели, които според тях са били използвани като командни и контролни центрове от "Хамас".

Над 32 000 палестинци са били убити от началото на израелската офанзива в ивицата Газа до момента.

Израел преброи 90 ликвидирани терористи в болница Ал-Шифа

Израел преброи 90 ликвидирани терористи в болница Ал-Шифа

Други 160 са задържани