От Израелските отбранителни сили (IDF) наредиха на всички цивилни, които се намират в момента в медицинския комплекс Ал-Шифа в град Газа, да се евакуират, за да избегнат въздушна атака, съобщиха днес от Al Jazeera.

По техни данни, предвид тактиката на бомбардиране, която беше приложена върху болницата и близката област, стремежът на IDF е за пълно разрушение на центъра на града.

Междувременно от IDF добавиха, че са отговорни за смъртта на над 140 членове на Хамас, които са се укривали в болницата. Допълнително, те съобщават, че там са открили скривалища с оръжия и различно военно оборудване.

Припомняме, че израелските сили започнаха "прецизна операция" в Ал-Шифа на 18 март. Тогава те ликвидираха 20 палестински бойци и задържаха десетки екстремисти. Два дни по-късно от израелската армия съобщиха, че са ликвидирали още близо 90 въоръжени мъже и задържали други 160 при нападение срещу болницата.

Ал-Шифа беше най-голямото лечебно заведение в палестинския анклав преди войната, като сега е една от малкото болници в северната част на Газа, които работят поне частично.

През октомври миналата година израелските военни за първи път откриха различни командни пунктове на Хамас и входни точки в обширната мрежа от тунели, скрити под Ал-Шифа.

Израел увери САЩ, че по Газа не пускат американски бомби

Израел увери САЩ, че по Газа не пускат американски бомби

Държавният департамент ще оцени до началото на май дали уверенията на Израел са достоверни и ще докладва на Конгреса на САЩ