Световната здравна организация (СЗО) снабди с гориво болницата Ал-Шифа в Газа. Това съобщиха от институцията на официалната си интернет страница.

Здравните инспектори отново са срещнали трудности при преминаването си през граничните пунктове, но успели да снабдят лечебното заведение с 19 000 л. гориво.

Пътищата, водещи към болницата, са били сериозно потрошени. В същото време, десетки отчаяни хора заобиколили автомобилите и камиона с гориво на ООН с надеждата да се натъкнат на храна и вода. Последното също забавило изпълнението на мисията.

Припомняме, че последната хуманитарна мисия на СЗО до северната част на ивицата Газа беше на 12-ти януари. Оттогава насам функционалността на болницата Ал-Шифа леко се е подобрила, отчитат от институцията. Наблюдава се голям брой на изписаните пациенти. В лечебното заведение работят 120 лекари, а настанените са 300 души.

От общо 24 болници в момента в северната част на Газа работят едва 7. Наред с това те функционират частично, липсва специализиран медицински състав, а така също и медикаменти, гориво, чиста вода за пациенти и лекари. В района все още действат два здравни центъра към Министерството на здравеопазването. Те обаче чувстват значителен недостиг на ваксини за рутинни имунизации, допълват от СЗО.

Северна Газа остана без работеща болница

Северна Газа остана без работеща болница

Едва девет от 36 здравни заведения в анклава функционират частично

Интензивното военно присъствие и нарастващата враждебност в Северна Газа също поставят в риск здравните работници и пациентите. Затруднява се придвижването на линейките, както и на автомобилите, снабдяващи лечебните заведения с доставки. СЗО определя ситуацията с болниците в района на Хан Юнис като "катастрофална и неописуема".

В южната част на Газа от 12 болници, функционират също 7, и то частично. Достъпът до още две вече е невъзможен.

Припомняме, че още през декември СЗО алармира, че цдравната система на Газа "е на колене и се срива".

С повече от 46 000 ранени, над 17 000 докладвани смъртни случая и 1,9 милиона разселени хора, продължаващата война между Израел и Хамас в ивицата Газа доведе до "сигнали за епидемични заболявания, включително кървава диария и жълтеница", каза Гебрейесус пред страните-членки на СЗО. "Получаваме доклади за високи нива на подобни на диария заболявания и респираторни инфекции. Очаква се ситуацията само да се влоши, докато боевете продължават," каза тогава ръководителят на институцията Тедрос Гебрейесус.

СЗО пак не успя да достави медицинска помощ на Северна Газа

СЗО пак не успя да достави медицинска помощ на Северна Газа

Заради липса на гаранции за сигурност