Световната здравна организация е била принудена да отмени мисия за доставяне на медицински консумативи в Северна Газа вчера, тъй като не е получила гаранции за сигурност, съобщава "Ройтерс".

От СЗО уточняват, че от 26 декември насам това е бил четвъртият път, когато е трябвало да отмени планирана мисия за доставяне на крайно необходими медицински консумативи в болница "Ал-Авда" и централната аптека в северната част на анклава.

"Изминаха 12 дни, откакто за последен път успяхме да стигнем до северната част на Газа", съобщи офисът на СЗО в окупираните палестински територии в социалната мрежа X.

"Тежките бомбардировки, ограниченията в придвижването и прекъснатите комуникации правят почти невъзможно редовното и безопасно доставяне на медицински консумативи в Газа, особено на север".

Блинкън зове за повече хуманитарна помощ за Газа

Блинкън зове за повече хуманитарна помощ за Газа

Обиколката на Блинкън продължава от 4 до 11 януари

Доставката, планирана за вчера, е била предназначена за поддържане на дейността на пет болници в северната част на анклава.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че е "шокиран от мащаба на здравните нужди и опустошението в Северна Газа".

"Още забавяния ще доведат до повече смърт и страдание за твърде много хора", предупреди той.

Отделно, Международният комитет за спасяване съобщи, че нейният екип за спешна медицинска помощ и благотворителната организация "Медицинска помощ за палестинците" са били принудени да се оттеглят и да преустановят дейността си в болницата "Ал-Акса" в централната част на Газа поради нарастващата военна активност на Израел в района.

Израелската офанзива, започната след смъртоносната атака на "Хамас" на 7 октомври, разсели по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа, превърна в руини редица жилища и цивилна инфраструктура и предизвика остър недостиг на храна, вода и лекарства.

Северна Газа остана без работеща болница

Северна Газа остана без работеща болница

Едва девет от 36 здравни заведения в анклава функционират частично