Задържани са двама заподозрени за стрелбата в католическа църква в Истанбул, съобщи ръководителят на турското министерство на вътрешните работи Али Ерликая, пише "Йени шафак".

По думите на вътрешния министър те са граждани на Таджикистан и Русия. Предполага се, че са свързани с терористичната организация "Ислямска държава". По-рано групировката пое отговорност за нападението.

Ерликая заяви, че полицията е претърсила 30 адреса, а 47 души са задържани по подозрение за участие в нападението.

На 28 януари следобед по време на неделната литургия двама маскирани мъже нападнаха католическата църква "Света Богородица" в истанбулския квартал "Саръйер".

Те открили огън и след това избягали от мястото на инцидента. Убит е турски гражданин на име Турсен Джихан, съобщи ръководителят на вътрешното министерство.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Истанбул

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Истанбул

Двамата нападатели са задържани

Губернаторът на Истанбул Давут Гюл и турският президент Реджеп Тайип Ердоган изразиха съболезнования във връзка с инцидента. Папа Франциск осъди нападението.

Епископът на латинската католическа общност в Истанбул Масимилиано Палинуро призова властите в града да "възстановят справедливостта, да разследват и да разкрият истината за инцидента, за да може причиненото зло да бъде изкоренено".