Али Лариджани и Хавиер СоланаВидяха са различията в позициите на „шестте големи" по отношение на това какви решителни мерки да бъдат предприети за иранската ядрена програма, съобщава АФП.

Това стана ясно по време на срещата на МААЕ - Международната агенция за атомна енергия, на която не се стигна до приемане на обща декларация, уточняват от агенцията.

Западен дипломат е признал пред АФП, че шестте страни - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ не са успели да се обединят около обща позиция, защото представителите на Вашингтон са били „твърде безкомпромисни".

Различията настъпиха, ден преди планираното от Европейския съюз заявление, в което Техеран да бъде информиран, че има задължение към международната общност - да спре обогатяването на уран.

Припомняме, че през май „шестте големи" представиха на Иран пакет от предложения, с който се надяваха да го убедят да спре ядрената си програма.
Иран обаче не прие пакета от предложения и не спря обогатяването на уран. Ето защо от САЩ призовават Съветът за сигурност на ООН да наложи санкции

От друга страна обаче в края на миналата седмица главният преговарящ на Иран по ядрената програма Али Лариджани предложи да бъде обсъдено временно прекратяване на ядрената програма.
Това стана по време на среща с Хавиер Солана -  Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

От САЩ обаче отричат информацията Иран да е предлагал временно прекратяване на ядрената програма.

„Това, което знам, е че няма иранско предложение, че няма промяна в иранската позиция, което означава, че от Техеран не са се съгласили да спрат обогатяването на уран за какъвто и да е период от време," коментира Том Кейси, говорител на Държавния департамент на САЩ.

От своя страна западният дипломат, говорил пред АФП, уточнил, че Русия и Китай държат Лариджани да получи възможност да преговаря.
Припомняме, че вчера от Русия се обявиха против идеята Иран да бъде санкциониран. Руският преговарящ Сергей Приходко заяви, че ако целта е постигането на определен резултат, а не на санкции, трябва да се действа с търпение.

„Ето каква е тактиката на Иран - да раздели международната общност," подчертал западният дипломат пред АФП.

В същото време обаче представителят на САЩ в МААЕ Грегъри Шатъл обявил, че „шестте големи" са единни в позицията си - „Всички искаме да видим изцяло спиране на ядрената програма, което означава, че очакваме прекратяване на всички ядрени дейности. Освен това ние ще искаме МААЕ да провери дали наистина прекратяването е факт, добави Шатъл.

От АФП коментират и че така наречената „европейска тройка" - Великобритания, Германия и Франция, която води преговори с Иран още от 2003 г., също не е единна по отношение съдържанието на бъдещата обща декларация.

Великобритания, която подържа твърдата позиция на САЩ, е на различно мнение от другите две страни - Германия и Франция.

Все пак „европейската тройка" излезе с обща декларация на миналото събиране на МААЕ, докато „шестте големи" не успяха да се похвалят с подобно постижение, коментират от АФП.

От друга страна не се очаква МААЕ да предприеме каквито и да е действия срещу Иран, тъй като целта е азиатската страна „да има достатъчно въздух" за водене на преговори.

Ето защо всички страни и институции ще дадат възможност на Солана да върне Иран на масата на преговори, коментират още от АФП.