Поне трима екстремисти бяха убити, след като атакуваха полицейски тренировъчен център в южния афганистански град Кандахар, съобщи БиБиСи, като се позова на очевидци. Силите за сигурност също са претърпели загуби през едночасовата битка.

Според жители на Кандахар, голям брой мъже, въоръжени с автомати и гранатомети, са атакували базата. По време на разразилата се престрелка са били чути и няколко експлозии, като се предполага, че сред терористите е имало и самоубийци. Бойни хеликоптери са били изпратени в района. Талибаните поеха отговорност за нападението.

В момента тече обучението на хиляди афганистански полицаи и войници, които трябва да гарантират безопасността на страната след напускането на силите на НАТО. Талибаните и съюзниците им в последно време засилиха атаките си срещу силите за сигурност, които трудно гарантират властта на прозападното правителство на Хамид Карзай в някои региони.

Един от тях е точно Кандахар, който се смята за духовен център на талибанското движение. През миналата година НАТО проведе мащабна операция в областта, която нанесе тежък удар по екстремистите, но през последните месеци насилието в региона достигна отново много високи нива и представители на властите и полицията загиват всеки ден.