Талибаните в Пакистан заплашиха, че са планирали серия от атаки срещу САЩ и Европа, съобщава РИА Новости, позовавайки се на един от командирите на талибаните Кари Хюсеин Мехсуд.

Обама и съюзниците му са нашите врагове - те се страхуват от нас, заяви още  Хюсеин.

В същото време лидерите на талибаните заявиха, че не се интересуват от факта, че американските власти включиха движението списъка с терористичните организации.

Хюсеин отбеляза, че голяма част от атаките ще бъдат извършени вътре в Пакистан и Афганистан. „Нашата цел са американците и техните съюзници, където и да са те", подчерта командирът.

Кари Хюсеин, който е известен като учител на атентатори-самоубийци, отправи заплахите срещу Съединените щати и Европа, само няколко дни, след като правителството на САЩ официално призна пакистанските талибани за терористи. Декларацията за това бе публикувана на 1 септември на сайта на Държавния департамент.

Причината за включването им в „черния списък" е разпространената информация, че Файзал Шахзад, който се опита да организира терористично нападение на Таймс скуеър, се е подготвял в лагер на пакистанските талибани.

Движението на талибаните е създанено през 2007 за борба с пакистанската армия, както и с американските сили и на НАТО в Афганистан.