Талибаните обявиха, че е "твърде рано" да се говори за възобновяване на преките преговори със САЩ, ден след като американският президент Доналд Тръмп заяви по време на изненадващо посещение в Афганистан, че САЩ щели отново да разговарят с екстремистите, съобщава "Франс прес".

"Засега е твърде рано да се говори за възобновяване на преговорите. Ще излезем с официална позиция по темата по-късно", изтъкна официалният говорител на ислямистката групировка Забихула Муджахид.

Вчера Тръмп обяви, че талибаните "искат да сключат сделка".

Тръмп на необявено посещение в Афганистан, започва нови преговори с талибаните

Тръмп на необявено посещение в Афганистан, започва нови преговори с талибаните

Тръмп потвърди, че би искал да намали броя на войските

"Срещаме се с тях и казваме, че трябва да има примирие", отбеляза той пред журналисти по време на необявено посещение в авиобазата Баграм край столицата Кабул, за да отпразнува Деня на благодарността с американските войници.

Изявлението му показва напредък след шоковото му решение през септември да прекрати преговорите с екстремистите, точно след като Вашингтон изглеждаше на прага да подпише споразумение с талибаните, съгласно което САЩ щяха да започнат да изтеглят войските си от Афганистан в замяна на гаранции за сигурност.

Очакваше се споразумението да трасира пътя към преки преговори между талибаните и правителството в Кабул.

Ала Тръмп определи продължилото година усилие като "мъртво" и оттегли покана към талибаните да се срещнат в САЩ заради убийството на американски войник.

И Вашингтон, и талибаните оставиха отворена вратата за възобновяване на преговорите, като повечето наблюдатели са съгласни, че политическото уреждане е единственият начин за постигане на траен мир в Афганистан след 18 години война.