Новата образователна система в Афганистан ще предвижда отделно образование за студенти и студентки. Това заяви в неделя Абдул Баки Хакани, който беше назначен за изпълняващ длъжността министър на висшето образование от радикалното талибанско движение, завзело властта в страната.

"Афганистанските момичета имат право да учат, но не могат да учат в същите класове с млади хора. Ще бъде осигурена безопасна образователна среда за учениците", каза за местния телевизионен канал TOLOnews Хакани.

Талибаните готвят състава на новото си правителство

Талибаните готвят състава на новото си правителство

Вече са назначени министър на здравеопазването и министър на образованието

Абас Басир, който беше министър на образованието при президента Ашраф Гани, който избяга от страната, подчерта, че талибаните обещават да запазят всички постижения на афганистанската образователна система, постигнати през последните две десетилетия.

Талибаните обещаха, че в близко бъдеще университетите ще възобновят работата си в Афганистан и заплатите на учителите и служителите на министерството ще бъдат изплатени отново.

По-рано високопоставен представител на талибаните Вахидула Хашими в интервю за Ройтерс подчерта, че въпросът за достъпността на образованието за момичета в страната ще бъде решен от съвет на улемите (теолози) на движението.