Талибаните убиха двама бойци от групировката "Ислямска държава" и задържаха трети при акция през нощта в афганистанската столица Кабул, съобщи говорителят на талибанското правителство, цитиран от "Асошиейтед прес".

Местният клон но ИДИЛ, известен като "Ислямска държава-Хорасан", е ключов съперник на талибаните. Групировката увеличи атаките си в Афганистан след превземането на страната от талибаните през август 2021 г. Мишени на техните атентети са талибанските патрули и членовете на шиитското малцинство в Афганистан.

Освен това през уикенда талибаните поеха контрола над посолството на Афганистан в Иран, обслужвано преди това от служители на подкрепяното от САЩ афганистанско правителство, и днес назначиха свои дипломати там.

Забиула Муджахид - главният говорител на талибанското правителство, съобщи, че операцията в Кабул се е провела в жилищен квартал и е била насочена срещу бойци на ИДИЛ, които са планирали нападения в афганистанската столица.

ИДИЛ вече не е заплаха за Афганистан, обявиха талибаните

ИДИЛ вече не е заплаха за Афганистан, обявиха талибаните

Терористичната групировка вене не действа на територията на страната

До момента "Ислямска държава" не е излязла с изявление за случилото се.

В съседен Иран вчера властите предадоха контрола над посолството на Афганистан в Техеран на пратеници на талибанското правителство. Преди това посолството беше обслужвано от пратеници на афганистанското правителство, подкрепяни от САЩ.

Този развой е победа за талибанската администрация, тъй като се очаква сега над мисията в иранската столица да се развее талибанското знаме, а не това на Афганистан.

Техеран не е излязъл с официален коментар по повод прехвърлянето на властта и не е ясно дали това представлява официално признаване на Ислямското емирство на Афганистан, както талибаните наричат ​​своето правителство.

В Кабул талибанското министерство на външните работи съобщи, че дейностите на посолството ще продължат в Техеран след изпращането на нов шарже д"афер и дипломати от Афганистан. То подчерта още, че смяната на дипломати в мисии в чужбина е легитимно право на всяка страна.

Талибаните превзеха Афганистан в средата на август 2021 г., след като силите на САЩ и НАТО окончателно се изтеглиха от страната след 20 години война. Международната общност не е признала талибанското правителство заради строгите мерки, които то наложи след идването си на власт и които ограничават правата и свободите, особено на жените и малцинствата.

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

По последни данни са загинали петима души