Надграждайки военните си придобивки след официалното стартиране на изтеглянето на международните войски, талибаните са превзели още един район в Афганистан, обявиха официални лица, цитирани от ДПА.

Правителствените сили са изоставили областния център Давлат Абад в северната провинция Фаряб преди разсъмване и са избягали в съседната област Андхой, без да влизат в бой с екстремистите според трима местни съветници.

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Ислямистите се заканват, че щели да осуетят подобна "историческа грешка"

Съдбата на повече от дузина членове на силите за сигурност в областта остана неясна, тъй като телекомуникационната система не работи, уточни провинциалният съветник Абдул Ахад Алибек.

Давлат Абад беше обсаден в продължение на три години. Афганистанските сили биха могли да получат логистична подкрепа само по въздух; наземната подкрепа е била невъзможна, тъй като талибаните контролираха всички маршрути, водещи до областта, добави Алибек.

В провинция Газни, в югоизточната част на Афганистан, ислямистите са завзели два контролно-пропускателни пункта в областта Аб Банд. Вчера официални представители уточниха, че продължават тежките сблъсъци в поне три области в провинцията.

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май

Забавянето на извеждането на войските на САЩ ще бъде нарушение на споразумението от Доха

Областите могат да претърпят крах, ако правителството не успее да изпрати въздушна подкрепа, предупреди Ариф Рахмани, депутат в афганистанския парламент, представляващ провинция Газни.

Това е трети пореден ден, в който талибаните превземат области.

Вчера правителствените сили изоставиха областта Кайсар във Фаряб след дни на тежки боеве. Освен това ислямистите поеха контрол над областта Шахрак в западната провинция Гор.

Екстремистите постигнаха поредица от териториални придобивки в страната.

Талибаните бойкотират мирен форум

Талибаните бойкотират мирен форум

Надежда за мир в Афганистан

От началото на официалното изтегляне на САЩ и други войски на НАТО в Афганистан на 1 май, поне 10 области попаднаха в ръцете на талибаните.

Афганистан има 34 провинции и около 400 области. Областните центрове служат като административни единици от второ ниво, едно ниво под провинциите.

Според доклад на ООН през изминалата година талибаните са успели да завземат пет области, четири от които са били превзети от правителството в рамките на няколко дни.

САЩ по-рано ще се изтеглят от Афганистан

САЩ по-рано ще се изтеглят от Афганистан

Нови планове