Представители на талибаните заявиха, че няма да присъстват на срещата на върха за бъдещето на Афганистан, планирана за този месец в Турция, докато всички чужди сили не напуснат страната. Това разкри АФП.

"Докато всички чужди сили не бъдат напълно изтеглени от родината ни, ние няма да участваме в никоя конференция, която да взема решения за Афганистан", каза говорител на талибаните в Катар.

Прогноза: Ако САЩ се изтеглят, до 3 години се връщат талибаните

Прогноза: Ако САЩ се изтеглят, до 3 години се връщат талибаните

Нови пътища за развитие на страната

Съобщението стана след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да изтегли американските войски от Афганистан до 11 септември, когато ще се отбележи 20-годишнината от поредица от терористични атаки в САЩ.

Това е отлагане на срока - 1 май - съгласно споразумението между САЩ и талибаните от миналата година. Още през март президентът Джо Байдън заяви, че "трудно" ще бъде спазен крайният срок.

Талибаните отхвърлиха предложението на афганистанския президент Ашраф Гани за провеждане на избори по-късно тази година.

Конференцията за мирното уреждане в Афганистан ще се проведе в Истанбул от 24 април до 4 май, за участие са поканени представители на Ислямска република Афганистан и движението Талибан. В понеделник TOLO News, позовавайки се на говорителя на талибаните Мохамад Наим, съобщи, че талибаните все още не са готови да участват в конференцията.