След ожесточени боеве между афганистанската армия и талибаните в центъра на едноименната столица на провинция Кундуз в северната част на Афганистан, ислямистките радикали са успели да превземат ключовия град.

Твърдението на талибаните за завземането на града беше потвърдено от кореспондент на "Франс прес" от мястото на събитията.

Силите за сигурност са се оттеглили към летището, уточни член на провинциалния съвет на Кундуз.

Талибаните завзеха провинциална столица в Афганистан

Талибаните завзеха провинциална столица в Афганистан

Пореден тежък удар за правителството

"Кундуз падна; талибаните завзеха всички ключови съоръжения в града", уточни кореспондентът на АФП.

Ислямистите все още не контролират само един военен обект, както и летището, където са се подслонили всички високопоставени представители на местните власти, допълни провинциалният съветник Армудин Вали.

Негов колега свидетелства, че цивилни са били хванати в кръстосан огън и че градът гори.

Кундуз е бил превземан два пъти от талибаните в миналото, но те успяха да го задържат само за кратко. За последно това стана през 2016 г.

По-рано днес местен жител каза, че талибаните са достигнали централния площад в Кундуз, като ги е бомбардирала авиация, като допълни, че хаосът е пълен.

Талибаните превзеха през последните два дни две отдалечени провинциални столици - Заран в югозападната провинция Нимруз и Шеберган в северозападната провинция Дзаузджан.

Превземането на Кундуз, голям търговски център, разположен на 300 км северно от Кабул и на 50 км южно от границата с Таджикистан, е голяма победа за талибаните по пътя им към превземането на властта в Афганистан.

Талибаните застреляха шефа на правителствената пресслужба на Афганистан

Талибаните застреляха шефа на правителствената пресслужба на Афганистан

"Дивите терористи отново извършиха мерзък акт"

Днес талибаните са превзели и град Сари Пул, столица на едноименната северна провинция. "Талибаните обкръжиха армейски батальон в периферията на града. Всички други части на града са под контрола на талибаните", каза Мохамад Муджахидзада, член на съвета на провинция Сари Пул.