Временното правителство на талибаните в Афганистан увери Туркменистан, че ще осигури завършването на строителството на газопровода, свързващ Туркменистан, Афганистан, Пакистан и Индия (ТАПИ), който Ашхабад строи с надежда за излаз на нови пазари.

Съобщението за това е публикувано от министерството на външните работи на Туркменистан, предаде Reuters.

При реализацията на проекта от ключово значение са геополитическите рискове и заплахите за сигурността при изграждането на тръбопровода, чиято стойност се изчислява на 10 милиарда долара. Значителна част от ТАПИ ще премине през нестабилни региони в Афганистан и Пакистан, но правителството на табаните заяви, че подкрепя проекта, се казва в изявлението на туркменистанското външно министерство.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

През изминалия уикенд правителствена делегация от Туркменистан посети Афганистан, за да обсъди с новото временно правителство в Кабул редица въпроси, включително ТАПИ. Афганистан изрази готовност за сътрудничество при реализирането на двустранни проекти, се казва още в съобщението от Ашхабад.

Туркменистан вече построи своя участък от тръбопровода, предназначен за доставки на 33 милиарда кубически метра газ годишно - така бившата съветска република става по-малко зависима от китайския пазар, който сега е основен потребител на експорта й.

Туркменистан врътна газовото кранче на Иран

Туркменистан врътна газовото кранче на Иран

Заради неплатени дългове от страна на Ислямската република