Богатият на енергийни ресурси Туркменистан, който се намира в Централна Азия, обяви, че е ограничил доставките на природен газ за Иран заради неплатени дългове, съобщава "Асошиейтед прес".

Външното министерство на Туркменистан уточни, че способността на страната да поддържа газопреносната си инфраструктура е била изложена на риск от неуспеха на Иран да продължи изплащането на старите си задължения от 2013 г. насам. Според властите газовите доставки са били ограничени на 1 януари, но не се уточнява дали те са били спрени напълно.

Туркменистан и Иран са на ръба на газова война

Туркменистан и Иран са на ръба на газова война

Туркменистан изнася за Иран около 4,3 млн. куб. м. газ

Правителството на Туркменистан не е уточнило размера на неизплатените задължения от страна на Иран, въпреки че иранските държавни медии твърдят, че Туркменистан има претенции за сумата от около 2 млрд. долара. Централноазиатската държава изтъква, че е умолявала Иран през изминалата година за разрешаването на проблема, но не получила никакъв отговор.

Газопроводът между Туркменистан и Иран беше построен през 1997 г. Друг маршрут за доставки на газ беше завършен през 2010 г., с което годишният потенциал за износ на газ на Туркменистан за Иран стигна 12 млрд. кубически метра.

Туркменистан е износител на газ за Иран по силата на споразумение от 1997 г., но от време на време вдига цените си през зимата. През 2006 г. страната спря газовите доставки и настоя за деветократно увеличение на цените. Иран в крайна сметка прие по-високите цени за кратък период от време.

През 2016 г. Русия спря да купува газ от Туркменистан, която сега е останала с Китай негов единствен клиент.

Туркменистан се надява да разшири клиентелата си чрез изграждането на нов газопровод, преминаващ през Афганистан, Пакистан и достигащ Индия, въпреки че осъществимостта на този проект е поставена под съмнение заради проблеми от гледна точка на сигурността и липсата на финансиране.