Талибаните казаха на авиокомпаниите в Афганистан, че жените вече не могат да се качват на вътрешни или международни полети без мъжки придружител, информира Агенция Ройтерс.

Този ход идва, след като талибаните отстъпиха от предишния си ангажимент да отворят гимназии за момичета, обрат, който шокира много афганистанци и предизвика осъждане от хуманитарни агенции и чужди правителства.

Съединените американски щати отмениха планираните срещи с представители на талибаните по ключови икономически въпроси поради решението им в сряда.

Източниците, които не се споменават от съображения за сигурност, заявиха, че Министерството за разпространение на добродетелта и превенцията на порока е изпратило писмо на авиокомпаниите в събота, в което ги информира за новите ограничения.

Те добавиха, че на непридружените жени, които вече са резервирали билети, ще бъде разрешено да пътуват в неделя и понеделник. Някои жени с билети са били отхвърлени на летището в Кабул в събота.

Говорителите на Министерството за разпространение на добродетелта и превенцията на порока и Министерството на културата и информацията не пожелаха да направят коментар по случая.

Талибаните затвориха училищата за момичета броени часове след отварянето им

Талибаните затвориха училищата за момичета броени часове след отварянето им

Ученичките си тръгнали разплакани от класните стаи