Талибаните разпоредиха затварянето на средните училища за момичета в Афганистан броени часове след като те бяха повторно отворени, съобщава "Франс прес".

Говорителят на талибаните Инамула Самангани потвърди, че момичетата са били помолени да се върнат у дома си, без обаче да даде повече подробности.

От министерството на образованието пък съобщават, че нямат разрешение да коментират въпроса.

Тази сутрин екип на "Франс прес" снимал учебно занятие в гимназията за момичета "Заргона" в столицата Кабул, когато учител влязъл и казал на ученичките да си тръгват.

Талибаните в Афганистан поздравиха жените по случай 8 март

Талибаните в Афганистан поздравиха жените по случай 8 март

В съобщението също така се спомена, че правителството на страната предоставя удобства за жените въз основа на приетите традиции на исляма.

Момичетата, щастливи, че отново са на училище - за първи път, откакто през август миналата година талибаните завзеха властта, затворили учебниците, събрали пособията си и си тръгнали разплакани.

След идването на власт на талибаните училищата бяха затворени поради пандемията от коронавирус, като само на момчетата и на по-младите момичета беше разрешено да възобновят часовете два месеца по-късно.

Имаше опасения, че ислямистките фундаменталисти ще закрият цялото формално образование за момичета, както направиха по време на първото си управление от 1996 до 2001 г.

Международната общност определели правото на образование за всички като ключов въпрос в преговорите за оказване на помощ и признаване на талибанския режим в Афганистан. Редица страни и организации предложиха да предоставят средства за възнагражденията на учителите.

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Транспорт ще се отказва на тези, които не носят хиджаб