На жените е забранено да участват в телевизионни сериали в Афганистан съгласно нови правила, наложени от талибанския режим. На журналистките и водещите пък е наредено да носят забрадки на екрана, предаде BBC.

Талибаните са наложили осем нови правила на афганистанските телевизии.

Сред тях е забраната на филми, които се смятат за противоречащи на принципите на шериата. Забранени са също така комедийни и развлекателни предавания, които могат да се сметнат за обидни за религията. Талибаните настояват и да не се излъчват чуждестранни филми, които популяризират чужди културни ценности.

ООН предупреждава за колосален срив на банковата система на Афганистан

ООН предупреждава за колосален срив на банковата система на Афганистан

Настоява за спешни действия за подкрепа на банките в страната

По афганистанските телевизионни канали вървят предимно именно чуждестранни драми с главни женски образи.

Член на организацията, която представлява журналистите в Афганистан, заяви, че обявяването на новите ограничения е било неочаквано. По думите му някои от правилата не са практични и ако бъдат приложени, телевизионните оператори може да бъдат принудени да затворят.

Талибаните завзеха властта в Афганистан в средата на август. Групировката, която пое контрола след напускането на американските и съюзническите сили, почти веднага инструктира момичетата и младите жени да не ходят на училище. По време на предишното им управление през 90-те години на миналия век на жените беше забранено да учат и да работят.

Хиляди афганистанци търсят убежище в САЩ

Хиляди афганистанци търсят убежище в САЩ

Но много малко от молбите биват одобрени