Талибаните обявиха днес, че всички салони за красота в Афганистан трябва да бъдат затворени, съобщава "Асошиейтед прес". Според тях, вече е изтекъл едномесечният срок, който са дали за затварянето.

Говорителят на талибанското министерство на добродетелта и порока Садик Акиф Маджер не обясни дали ще бъде използвана сила срещу несъобразилите се със забраната. Талибаните са решили да забранят салоните за красота, защото предлагат забранени от исляма услуги.

Обявяването на едномесечният срок доведе до публичен протест на десетки козметици и гримьори, които се събраха в столицата Кабул. Силите за сигурност разпръснаха протеста.

Забраната също предизвика загриженост от международни групи, разтревожени от дискриминацията срещу жените.

ООН призова талибаните да не правят невидими жените в Афганистан

ООН призова талибаните да не правят невидими жените в Афганистан

Приета е резолюция, осъждаща нарушенията на правата на жените и момичетата в Афганистан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш "подкрепя усилията на Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан (UNAMA), която призова талибаните да не затварят салоните за красота. Според организацията забраната би се отразила зле на икономиката и освен това противоречи на подкрепата за женското предприемачество.

"Тук не става дума за оформяне на косата и ноктите ви. Това са около 60 000 жени, които губят работата си. Става въпрос за това, че жените губят едно от единствените места, където биха могли да отидат за общност и подкрепа, след като талибаните систематично унищожиха цялата система, създадена да реагира на домашното насилие", каза Хедър Бар, директор по правата на жените към американската група Human Rights Watch.