Афганистанският изпълнител на народна музика Фавад Андараби е бил убит вчера от талибаните, завзели наскоро властта в страната. Това съобщи телевизия Times Now, позовавайки се на негови близки.

По информация на телевизията музикантът е изведен от дома си в Баглан и застрелян. Синът на певеца е потвърдил тази информация. Андараби подкрепяше в песни противниците на талибаните. Много главатари на талибаните смятат музиката на Андараби за "противоречаща на исляма".

Жените и Афганистан - заплашвани от талибаните и насилвани от афганистанските мъже

Жените и Афганистан - заплашвани от талибаните и насилвани от афганистанските мъже

90% от жените в някои райони са подлагани на насилие от съпрузи, полицаи, лекари и държавни служители

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, продължавайки политиката на предшественика си Доналд Тръмп. След това талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната и на 15 август влязоха в Кабул без бой.

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. Вицепрезидентът на Афганистан Амрула Салех се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на страната и призова за въоръжена съпротива, която оглави Ахмад Масуд, син на известния полеви командир Ахмад Шах Масуд (1953-2001) в провинция Панджшир. Западните държави евакуират от страната своите граждани и служители на посолствата.

Русия щяла да проучва действията на талибаните, преди да реши дали да ги признае

Русия щяла да проучва действията на талибаните, преди да реши дали да ги признае

Русия все още не била определила позицията си спрямо талибаните