Книгата на турския премиер Давутоглу е интелектуална опаковка на неоосманизма и доказва отричането на елита около Ердоган и Давутоглу от заветите на Кемал Ататюрк.

Това заяви генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, председател на Клуб „Ракетни войски и артилерия Олимпий Панов” към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Той откри кръгла маса на тема „Българо-турските отношения според книгата на Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина" и националната сигурност на България”.

Ген. Фотев подчерта, че преди 14 години в Турция стриктно се спазвали заветите на Кемал Ататюрк. Те се поддържали и от генералитета. Той цитира един от заветите на Ататюрк: „Мир у дома, мир зад границите“. Според ген. Фотев този завет давал основание на европейските политици по това време да наричат Турция вдъхновяващ пример за светска и демократична страна.
„Това даваше основание тя да бъде уважаван член на НАТО и с далечни перспективи да бъде член на ЕС“, коментира той.

През 2002 г., когато „налазва“ ислямската Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, а по-късно с председател сегашният премиер Давутоглу, ценностите на Ататюрк били забравени. Тези завети на Кемал Ататюрк били разфокусирани и заменени със сегашната концепция на управляващите: „Нула проблеми със съседите“.

Според Фотев Давутоглу е идеологът на външната политика на Турция след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието.
Той цитира откъс от книгата му: „Турция е държава с ключово стратегическо значение в международните отношения и тя трябва да бъде балансьор между Запада и ислямския свят, лост между Изтока и Запада“. Казвало се още, че Турция трябва да следи за установяването и спазването на реда в региона.

„Във всичко написано си личи и се внушава на читателя желанието на Давутоглу Турция да стане лидер на ислямския свят и глобална световна сила“, изтъкна ген. Фотев.

През последните 10 години Турция, по думите му, се стреми да наложи политическата доктрина на неоосманизма като основа на вътрешната и външната политика на страната. Във външнополитически аспект доктрината е насочена към увеличаване на влиянието на Турция в бившите страни от бившата Османска империя, поглъщайки Балканския полуостров, заключи ген. Фотев.